Descrierea finanțării: Schema de ajutor de stat sprijină investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din sectorul agricol și industriei alimentare.
Beneficiari eligibili:
- 🏡 Întreprinderile din sectorul agricol (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari, inclusiv PFA, II, IF, cooperative agricole).
- 🏭 Întreprinderile din sectorul industriei alimentare (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari, inclusiv PFA, II, IF).
- 🌾 Organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI).
Sursa de finanțare: 💰 Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Proiecte eligibile:
- ⚡ Realizarea capacităților noi de producere a energiei electrice din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate.
- 🌞 Realizarea capacităților noi de producere a energiei electrice din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate
Valoarea ajutorului:
- 🌬️ Energie eoliană: 700.000 EUR/MW pentru capacități mai mici de 1 MW, inclusiv. 700.000 EUR/MW pentru capacități mai mari de 1 MW.
- ☀️ Energie solară: 650.000 EUR/MW pentru capacități mai mici de 1 MW, inclusiv. 550.000 EUR/MW pentru capacități mai mari de 1 MW.
Beneficii:
- Asigurarea integrală a necesarului de curent pentru autoconsum: Beneficiarii vor putea acoperi integral necesarul de energie electrică pentru autoconsum.
- Investiția de bază este 100% nerambursabilă: Costurile pentru realizarea proiectului de bază sunt acoperite integral.
- Obligația beneficiarului: Beneficiarul are doar obligația de a păstra investiția pentru minim 5 ani.
Costurile de proiect:
- Costuri inițiale: În vederea depunerii Cererii de finanțare, aceasta trebuie însoțită de o documentație tehnică obligatorie: Analiză energetică; Studiu de fezabilitate; Memoriu tehnic; Plan de amplasament; Analiză cost beneficiu; Evaluarea impactului asupra mediului - notificare ANPM (aprox. 5.000euro, Termen de execuție aprox.30zile)
- Comisionul de succes Consultanta, Proceduri de achiziție publică, Management de proiect: 5% din valoarea proiectului, reprezentând toate serviciile necesare pe întreg parcursul proiectului, de la scrierea proiectului până la finalizarea decontului.
Costuri în perioada de implementare:
- Actualizare Certificat de racordare: Aproximativ 185 lei.
- Audit financiar de proiect: Aproximativ 1000 euro.
- Servicii de informare și publicitate: Aproximativ 500 euro.
Redeschide apel: februarie - martie 2025
Având în vedere volumul mare de documentație tehnică aferentă acestui program, precum și termenul mai îndelungat de execuție, se recomandă ca societățile interesate să demareze din timp toate procedurile aferente apelului